Άνετη «γαλανόλευκη» νίκη με τέσσερα «τριφύλλια»
Η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών επιβλήθηκε με 3-0 της Βόρειας Μακεδονίας έχοντας στη σύνθεση της, τις Χατζηευστρατιάδου, Τάνη, Μπελιά και Αντωνακάκη του Παναθηναϊκού.
Το τμήμα βόλεϊ γυναικών του Συλλόγου ιδρύθηκε το 1926 και είναι ένα από τα πλέον αγαπητά τμήματα του «τριφυλλιού» .
Το 1946 συμμετείχε στο πρωτάθλημα Κέντρου. Προπονητές ήταν οι Μάικ Στεργιάδης και ο Χρήστος Σβολόπουλος που αθλούνταν στο γήπεδο της οδού Τσόχα.
Ωστόσο η επιτυχία δεν ήταν η αναμενόμενη και η πιο ουσιαστική προσπάθεια συγκρότησης ομάδας έγινε το 1969.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε γυναικείο τμήμα βόλεϊ μία χρονιά πριν δημιουργηθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.
Ο πρώτος προπονητής του τμήματος ήταν ο βολεϊμπολίστας του «τριφυλλιού» Ανδρέας Μπεργελές και τον διαδέχτηκε ο Σάββα Γκροζντάνοβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος προπονούσε το γυναικείο τμήμα ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός στο ανδρικό τμήμα.
Οι επιτυχίες ήρθαν άμεσα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες πήραν στα ίσια το πρωτάθλημα Κέντρου το 1970 και το 1971 ήταν πρωταθλήτριες Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα τμήμα με τεράστιες επιτυχίες και αυτό φαίνεται από τους τίτλους αλλά και τα υψηλά πλασαρίσματα. Άλλωστε η χειρότερη θέση που έχει κατακτήσει η ομάδα στο πρωτάθλημα είναι η 5η και αυτή επειδή εκείνη την περίοδο είχε γίνει ριζική ανανέωση στην ομάδα.
Σε ότι αφορά τα κατορθώματα των κοριτσιών εκτός Ευρώπης είναι ξακουστά και από πολύ νωρίς έδειξαν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα την σεζόν 1980-81 στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Συνομοσπονδίας που έγινε στο Μόναχο καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία ήρθε την σεζόν 1994-95 όταν οι «πράσινες» έφτασαν μέχρι το φάιναλ φορ του κυπέλλου Κυπελλούχων στο Μίνστερ και πήραν την 4η θέση. Τη χρονιά 1999-2000 έγραψε ιστορία καθώς συμμετείχε του κυπέλλου Κυπελλούχων στην Περούτζια κόντρα στην τοπική ομάδα και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του συλλόγου. Η πιο πρόσφατη επιτυχία ήταν η δεύτερη θέση στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Θριάμβου (Τσάλεντζ Καπ) την σεζόν 2008-09 στο Γέζι της Ιταλίας.
Το 2008 ολοκληρώθηκε ένα απίστευτο σερί που είχε το γυναικείο τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού με 55 συνεχόμενες νίκες και 77 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες!
Φοβερή είναι πάντως και η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του γυναικείου βόλεϊ του Παναθηναϊκού και ο σύλλογος έχει σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας 1991 και 2013 καθώς και τρία πρωταθλήματα ΕΣΠΑΑ Νεανίδων (1990, 1991 και 2013).
Tέλος, τα «φίνα κορίτσια» έχουν προσφέρει τα μέγιστα και στην Εθνική Ελλάδας και οι Ρ.Πραγκαλούδη, Σ.Αγγελάκη, Φ.Μαλαπέτσα, Κ.Γιαλένιου και Ε.Σφυρή ήταν παρούσες στην τεράστια επιτυχία της κατάληψης του χάλκινου μεταλλίου στους μεσογειακούς αγώνες του 1991.
Καλύτερη χρονιά θεωρείται το 2009 όπου τα «φίνα κορίτσια» έφτασαν ως τον τελικό του Τσάλεντζ Καπ και παράλληλα κατέκτησαν το νταμπλ στην Ελλάδα.
Αναλυτικά τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου που έγραψαν ιστορία ήταν οι Χατζηνίκου, Σαπαρέφσκα, Τότσκο, Ντουμιτρέσκου, Τομάσεβιτς, Φερνάντεζ, Μυλωνά, Τζανακάκη, Κουτουξίδου και Παπαγεωργίου.
Το top13 του γυναικείου βόλεϊ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
1)Μπριζίτκα Μόλναρ
Δύο European League
2)Φίφη Σαπαρέφσκα
Φιναλίστ Κυπελλούχων, Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ
3) Άγκι Μπάμπουλι
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 4η θέση Κυπελλούχων, 6η θέση Τσάμπιονς Καπ πρωταθλητριων
4) Κίτσα Γιαλένιου
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 4η θέση Κυπελλούχων,6η θέση Τσάμπιονς Καπ πρωταθλητριων
5) Σοφία Αγγελάκη
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 4η θέση Κυπελλούχων
6)Μιμόζα Ντούλε
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 6η θεση Τσάμπιονς Καπ Πρωταθλητριων, φάση ομίλων Τσ.Λιγκ
7)Πέπη Μάσσου
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 6η θεση Τσάμπιονς Καπ Πρωταθλητριων, φαση ομιλων κυπελλουχων
8 ) Ιρίνα Φεντότοβα,
Φιναλίστ Κυπελλούχων, 6η θεση Τσάμπιονς Καπ Πρωταθλητριων
9) Ρούξι Ντουμιτρέσκου
Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ, Προημιτελικά Τσάλεντζ Καπ, 16 Τσάλεντζ Καπ, Φάση ομίλων Top Teams Cup
10)Ξανθή Μυλωνά
Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ, Προημιτελικά Τσάλεντζ Καπ, 16 Τσάλεντζ Καπ, Φάση ομίλων Top Teams Cup
11) Ελευθερία Χατζηνίκου
Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ, Προημιτελικά Τσάλεντζ Καπ, 16 Τσάλεντζ Καπ
12) Φένια Παπαγεωργίου
Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ, Προημιτελικά Τσάλεντζ Καπ, 16 Τσάλεντζ Καπ
13) Νικολέτα Κουτουξίδου
Φιναλίστ Τσάλεντζ Καπ, Προημιτελικά Τσάλεντζ Καπ, 16 Τσάλεντζ Καπ
Το τμήμα βόλεϊ γυναικών του Συλλόγου ιδρύθηκε το 1926 και είναι ένα από τα πλέον αγαπητά τμήματα του «τριφυλλιού». Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε γυναικείο τμήμα βόλεϊ μία χρονιά πριν δημιουργηθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.
Γίνε ενεργό μέλος του ιστορικότερου και ενδοξότερου Συλλόγου της χώρας που από το 1908 κρατάει ψηλά τη σημαία σε όλα τα αθλήματα, πάντα πρωτοπόρος στους αγωνιστικούς στίβους.