Η επίσημη ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου παρουσιάζει τις «χρυσές» χρονιές του κάθε τμήματος του Συλλόγου. Το ένδοξο 2006 για το ανδρικό τμήμα βόλεϊ του Συλλόγου.

Ο «Σύλλογος Μεγάλος» είναι ο πιο εμβληματικός στην Ελλάδα με τεράστια ιστορία σε όλα τα αθλήματα και ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σε  αφιερωματική στήλη τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του κάθε «πράσινου» σπορ.

Το τμήμα βόλεϊ των ανδρών του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα , το 1919 και αποτελούταν από ποδοσφαιριστές και κάποιους αθλητές στίβου. Εμπνευστής του ο Γιώργος Καλαφάτης όταν  και έφερε το απαραίτητο υλικό από τους Διασυμμαχικούς αγώνες στο Παρίσι. Μάλιστα το «τριφύλλι» κατέκτησε το πρωτάθλημα από την πρώτη χρονιά .

Η περίοδος 1927-1930 υπήρξε περίοδος δράσης με αρκετά νικηφόρα αποτελέσματα, χωρίς όμως κάποιον τίτλο. Την ομάδα εκείνη την τριετία αποτελούσαν οι Απ. Νικολαΐδης, Αργ. Νικολαΐδης, Α. Αραβοσιτάς, Ι. Γκούμας, Παπαγεωργίου, Παπαστεφάνου  κ.α.

Το τμήμα ανέστειλε για λίγο τη λειτουργία του και επανήλθε το 1936 με τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα Αθηνών .

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συλλόγου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε το 1944, με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος  με έδρα το ανοικτό γήπεδο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τσόχα και Β. Σοφίας, απέναντι απ’ το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Κατά τη δεκαετία του ΄50 ο ΠΑΟ συνέχισε να κατακτά τίτλους χρησιμοποιώντας ως έδρα το γήπεδο του Εθνικού Γ.Σ. αλλά και τη Λεωφόρο . Από τη δεκαετία του ΄60 ο ΠΑΟ χρησιμοποιεί ως έδρα τον «Τάφο του Ινδού» και είναι από τις πλέον «παραγωγικές» δεκαετίες στις κούπες της ομάδας.

Ιστορικό είναι το ματς τον Νοέμβριο του 1967 με τον Ολυμπιακό στο Παναθηναίκό Στάδιο όπου ο ΠΑΟ νίκησε τους «ερυθρόλευκους» με 3-1 σετ μπροστά σε περισσότερους από 10.000 φιλάθλους.

Η δεκαετία του ΄70 ήταν εξίσου σημαντική για το τμήμα με πρωταθλήματα που σφραγίστηκε από την παρουσία του Σάβα Γκροζντάνοβιτς στον πάγκο.

Σε ότι αφορά τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και συγκεκριμένα τη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων που έγινε στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσουν τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1984-1986) και δύο νταμπλ και η δεκαετία θα κλείσει με την τρίτη θέση στο κύπελλο Κυπελλούχων το 1989. Τα επόμενα δέκα χρόνια υπήρξαν κάποια σκαμπανεβάσματα ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ο ΠΑΟ έπαιξε βόλεϊ υψηλού επιπέδου και αυτό συνοδεύτηκε με την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων.

Η χρονική περίοδος 2000-2010 σημαδεύτηκε με σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες όπως ήταν η 4η θέση στο CEV cup το 2004, η 3η θέση στο Top Teams Cup το 2006 και η 2η θέση στο CEV cup το 2009.

Τελευταία κούπα για το «τριφύλλι» ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 2010 και εν συνεχεία ήρθε μια δύσκολη περίοδο οικονομικών δυσκολιών όπου  μάλιστα κινδύνεψε κάποιες χρονιές ακόμα και με υποβιβασμό. Από το καλοκαίρι του 2018 το τμήμα επέστρεψε σε υψηλό επίπεδο και το 2020 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες του Παναθηναϊκού είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης το 1980 στο κύπελλο Κυπελλούχων και το 2009 η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Cev Cup.

Κορυφαία χρονιά του τμήματος πάντως μπορεί να  θεωρηθεί το 2006 καθώς οι «πράσινοι» κατέκτησαν την 3η θέση στο Top Teams   και παράλληλα κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδας αλλά και το Σούπερ Καπ.

Προπονητής εκείνη τη χρονιά ήταν ο Χαβιέρ Βέμπερ ενώ οι παίκτες ήταν οι: Ντάντε, Μαρσέλο, Μπάεφ, Γκόμεζ, Πανταλέων, Ανδρεάδης, Ντονάς, Κουρούπης, Ψάρρας, Στεφάνου, Σμαραγδής και Λάππας.