Δύο αδέρφια που έγραψαν τεράστια ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού είναι οι αδερφοί Ασπρογέρακα με καταγωγή από την Κεφαλονιά, που σφράγισαν με την παρουσία τους την δεκαετία του 20΄ στον Σύλλογο.

Οι δύο ποδοσφαιριστές ήρθαν μαζί στο «τριφύλλι» όταν τους εντόπισε και τους έφερε στην ομάδα ο Γιώργος Καλαφάτης.

Αμφότεροι ήταν άριστοι γνώστες της «στρογγυλής θεάς » και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σωτήρης (20 ετών) αγωνιζόταν ως επιθετικός και ο Φάνης ως μεσοεπιθετικός.

Σε ότι αφορά τον Σωτήρη ήταν το… μεγαλύτερο όνομα και τίμησε την «πράσινη» φανέλα για οκτώ χρόνια αγωνιζόμενος στη γραμμή κρούσης του Συλλόγου και ήρθε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό το 1914 ως μαθητής.

Σύμφωνα με τους παλαίμαχους του Παναθηναϊκού και ένα άρθρο που είχαν βγάλει ο Σωτήρης Ασπρογέρακας είναι ένας από τους 70 καλύτερους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ο «μπόμπερ» της εποχής άφησε τη σφραγίδα του σε αρκετά ματς και έντονα χαραγμένο έχει μείνει το 2-1 με την ΑΕΚ το 1926 που οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθηνών. Επιπλέον ήταν διεθνής και με την Εθνική Ελλάδας.

Από… κοντά και ο αδερφός του , Φάνης που έπαιξε στον Σύλλογο ένα χρόνο λιγότερο από τον αδερφό του, δηλαδή μέχρι το 1927.

Μάλιστα ο Φάνης Ασπρογέρακας έχει διακριθεί ως αθλητής του Παναθηναϊκού στις… τσουβαλοδρομίες! Ήταν ένα αγώνισμα που υπήρχε το 1923 και στη γιορτή που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατέκτησε την πρώτη θέση. Επιπλέον ήταν πρώτος στο ύψος και στους Πανιώνιους αγώνες του 1923.

Μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής καριέρας των δύο αδελφών, ο Σωτήρης παρέμεινε στον χώρο του ποδοσφαίρου και έγινε σπουδαίος διεθνής διαιτητής.

Συγκεκριμένα ήταν στη FIFA από το 1931 ως το 1956 και έφτασε να είναι ρέφερι ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες , όπως π.χ. το παιχνίδι Ουγγαρία-Βέλγιο το 1952.

Επιπλέον ήταν ακριβοδίκαιος διαιτητής σε αρκετά κρίσιμα ματς ελληνικών ομάδων καθώς και σε έξι  τελικούς κυπέλλου Ελλάδας (ρεκόρ για διαιτητή) εκ των οποίων  3 τίτλους κατέκτησε ο Ολυμπιακός, δύο η ΑΕΚ και μόλις ένα ο Παναθηναϊκός.

Η παρουσία του στον Σύλλογο δεν τον επηρέασε ουδέποτε στις αποφάσεις του  και αντιθέτως ήταν πιο αυστηρός απέναντι στο «τριφύλλι». Κατά την δεκαετία του 50΄ έγινε αρχιδιαιτητής.

Η μόνη… παρέμβαση του στον Παναθηναϊκό ήταν το 1953 όταν και πρότεινε να αναλάβει τις τύχες της ομάδας ο Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς ως αντικαταστάτης του Χάρι Γκέιμ.  Έφυγε από τη ζωή (είχε δύο παιδιά)  σε ηλικία 87 ετών σε τροχαίο δυστύχημα στη Λ.Κηφισιάς αφήνοντας σπουδαίο έργο στον Σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Φάνης Ασπρογέρακας έφυγε από τη ζωή το 1978 στο Λονδίνο.

*Την σεζόν 1920-21 γράφεται και ένας Θ.Ασπρογέρακας στον Παναθηναϊκό

 

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ως  παίκτες

Σωτήρης Ασπρογέρακας 1920-28 23 συμ. 0 γκολ επιθευτικοςε

Φάνης Ασπρογέρακας 1914-27  19 συμ 3 γκολ  μεσος

2 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ : 1921, 1922

3 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΘΗΝΩΝ : 1925, 1926, 1927