Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ξεκίνησε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα παρουσιάζει τη σχέση του με ομάδες που έχουν … Παναθηναϊκή προέλευση.

Ο Απόλλωνας Καλαμάτας είναι μια ακόμα περίπτωση «τριφυλλιού» που έχει ξεχωριστή σχέση με τον Παναθηναϊκό. Ιδρύθηκε το 1927 , επέλεξε για έμβλημα παρόμοιο με το δημιούργημα του Γιώργου Καλαφάτη ενώ για χρώματα έχει τα ασπρόμαυρα.

Πρόκειται για έναν σύλλογο που έχει παραχωρήσει στον «Σύλλογο μεγάλο» έναν ποδοσφαιριστή, τον Ηρακλή Μπιτσμανίδη το 1958 και ασφαλώς το κοινό έμβλημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη μεταγραφή.

Παράλληλα ιστορικός έχει μείνει και ένας αγώνας κυπέλλου τον Μάρτιο του 1958 όπου Απόλλωνας Καλαμάτας και Παναθηναϊκός διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κύπελλο και  το «τριφύλλι» των Αθηνών πήρε την πρόκριση με 3-2.

Ήταν 25 Μαρτίου του 1958 ημέρα Τρίτη όταν το γήπεδο του Μεσσηνιακού είχε κατακλυσθεί από 15.000 φιλάθλους. Τα δένδρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών ήταν γεμάτα ενώ πάνω από 2.000 κόσμος είχε βρεθεί έξω. Πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη, ενώ ο Παναθηναϊκός κερδίζει δύσκολα έναν εκπληκτικό Απόλλωνα Καλαμάτας, και οι δύο ομάδες όμως είχαν ένα κοινό γνώρισμα το τριφύλλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μαύρη θύελλα» ιδρύθηκε έπειτα από …αναγκαστική συγχώνευση του Απόλλωνα Καλαμάτας, των Πράσινων Πουλιών και του Ολυμπιακού το 1967 από τη χούντα  και επανιδρύθηκε το 1974, ενώ  ο Απόλλωνας Καλαμάτας έχει αγωνιστεί ακόμα και στη Β΄ Εθνική.

Τέλος, η 24χρονη μπλοκέρ Βάσια Αρβανιτοπούλου ήταν η δεύτερη αθλήτρια μετά τον Μπιτσμανίδη που φόρεσε και τα δύο τριφύλλια.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Τα βλέπω όλα πράσινα».

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????