Πρώτος ο Παναθηναϊκός των…Παγκόσμιων ρέκορντμαν!

Πρώτος ο Παναθηναϊκός των…Παγκόσμιων ρέκορντμαν!

Τη ημέρα μνήμης του τεράστιου Απόστολου Νικολαϊδη ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει και πάλι την σταθερή εγχώρια πρωτιά στα παγκόσμια ρεκόρ ,καθώς είναι πάντα ο Σύλλογος που έχει αναδείξει τους περισσότερους κατόχους παγκόσμιων ρεκόρ στη χώρα! Ι

Παραμένει  τεράστιο το   επίτευγμα του ένδοξου Παναθηναϊκού να  βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών ομάδων με τους περισσότερους κατόχους ρεκόρ ανδρών-γυναικών.

Τα  παγκόσμια ρεκόρ με ελληνική προέλευση  είναι καταγεγραμμένα και αποδεδειγμένα   και όχι κατά το δοκούν προσεγγίσεις το τι μπορεί να είναι παγκόσμιο ρεκόρ…

Είναι ξεκάθαρο ότι τα παγκόσμια ρεκόρ αφορούν αγωνίσματα στα οποία οι αθλητές-τριες αγωνίζονται κάτω ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις-συνθήκες  και με τα ίδια ακριβώς  δεδομένα και standards σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν γίνεται ο κάθε αγώνας.

Από κει και πέρα μια μορφή παγκοσμίων ρεκόρ μετρούν και στα ομαδικά αθλήματα (και κάποια ατομικά) ωστόσο σε αυτά τα παγκόσμια ρεκόρ οι συνθήκες ποτέ δεν είναι οι  ίδιες όπως πχ η δυναμική των αντιπάλων ή των συμπαικτών, οι χώρες, οι κατηγορίες κλπ . Αυτά τα συναντάμε σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο κλπ

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σοβαρή αθλητική έρευνα στην Ελλάδα για τα  εγχώρια Παγκόσμια ρεκόρ με αριθμούς και ονόματα.

Το καλοκαίρι του 1947 …αναδύθηκε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ για τον Σύλλογο καθώς έπειτα από έρευνα αποδείχτηκε ότι τη πρώτη «πράσινη» επιτυχία που έκανε…κρότο στην υφήλιο προήλθε από τον σκοπευτή του «τριφυλλιού» Κώστα Μυλωνά.

Συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου ο «πράσινος» σκοπευτής έγραψε ιστορία καθώς συμμετείχε στον αγώνα 25μ. ελεύθερου πιστολιού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης  και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό (κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό με την Εθνική στην ίδια διοργάνωση).

Ως τότε τα κριτήρια και τα δεδομένα  του συγκεκριμένου αγωνίσματος (που υπήρχε από το 1896 ως στρατιωτικό πιστόλι) στη σκοποβολή ήταν (στους Ο.Α του1932 και του 1936): Οι αθλητές έριχναν 18 βολές (χωρισμένες σε τρεις σειρές των έξι) στον αρχικό γύρο και στη συνέχεια ακολουθούσαν shoot-offs (αγώνες διαβάθμισης) σε μειωμένους χρόνους. Το κριτήριο ήταν απλώς “hit or miss” (βρήκε ή αστόχησε) σε στόχους-σιλουέτες, χωρίς αναλυτική βαθμολογία πόντων. Σε αυτό το σύστημα, το μέγιστο ήταν οι 18 επιτυχίες στον πρώτο γύρο.

Οι αθλητές που ισοβαθμούσαν με το μέγιστο σκορ (18/18) προχωρούσαν σε επόμενους γύρους, όπου η διαθέσιμη ώρα μειωνόταν διαδοχικά (από 6 δευτερόλεπτα, σε 4, 3 και 2), μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής του 1937, που διεξήχθη στο Ελσίνκι, χρησιμοποιούσε τους παλαιότερους κανονισμούς για το αγώνισμα του πιστολιού ταχείας βολής, σε εκείνους τους αγώνες οι αθλητές έριχναν σε 6 στόχους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με τον μέγιστο αριθμό επιτυχιών (hits) να είναι διαφορετικός από το μεταπολεμικό format των 60 βολών.Το σκορ 54 που βρίσκετε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1937  αναφέρεται στους πόντους και όχι στις επιτυχίες (hits).

Το 1947, οι κανονισμοί άλλαξαν εντελώς σε 60 βολές και δεκάβαθμους στόχους, με μέγιστο σκορ 600 πόντους. Οι στόχοι απέκτησαν πλέον δακτυλίους βαθμολόγησης (έως 10 πόντους), ενώ παλαιότερα η βαθμολογία ήταν απλώς “hit or miss”.

Για πρώτη φορά, τόσο οι επιτυχίες (hits) όσο και οι πόντοι (points) χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη, με τις επιτυχίες να είναι το πρωταρχικό κριτήριο και τους πόντους να χρησιμοποιούνται για την επίλυση των ισοβαθμιών.

Με τους νέους κανονισμούς, το μέγιστο δυνατό σκορ ήταν 600 πόντοι. Το επίτευγμα των 60 hits αντιπροσωπεύει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα (το “ταβάνι”) που προβλέπουν οι κανονισμοί του αθλήματος-ο θεωρητικά τέλειος αγώνας.

Στο αγώνισμα των 60 βολών, το MPS σε hits είναι 60 και το MPS σε πόντους είναι 600. Κατά συνέπεια το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει επιτευχθεί στην πράξη από έναν αθλητή σε επίσημο αγώνα, το οποίο μπορεί να είναι ίσο ή (συνήθως) μικρότερο από το MPS.

Ο αγώνας που συμμετείχε ο Μυλωνάς ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που θεσπίστηκε το σύστημα των 60 Hits (επιτυχιών), όπου αναφέρονται ουσιαστικά στον συνολικό αριθμό βολών που βρήκαν τον στόχο, ανεξάρτητα από το ακριβές σημείο πρόσκρουσης.

Αυτό ήταν το πρώτο κριτήριο των σκοπευτών του αγώνα και το δεύτερο κριτήριο ήταν τα Points και εφαρμοζόταν παράλληλα με τα hits. Οι πόντοι αναφέρονταν στην ακριβή αξία κάθε επιτυχημένης βολής, ανάλογα με το πόσο κοντά στο κέντρο (bullseye) του στόχου ήταν. Οι συνολικοί βαθμοί χρησιμοποιούνταν κυρίως για να ξεχωρίσουν τους αθλητές που είχαν τον ίδιο αριθμό επιτυχιών.

Ήταν ένα κορυφαίο επίτευγμα που απαιτούσε την τέλεια εκτέλεση

Οι υπεύθυνοι των αγώνων (ISSF) έκριναν σκόπιμο να προσθέσουν τους πόντους ως δευτερεύον κριτήριο, ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν τον πραγματικά καλύτερο αθλητή.

Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μυλωνά, τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι είχε 60 hits και 558 points. Ο αθλητής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, Carlos Enrique Diaz Saenz Valiente (Αργεντινή), είχε επίσης 60 hits, αλλά 570 points, δηλαδή οι βολές του ήταν πιο κοντά στο κέντρο του στόχου, κάτι που του έδωσε υψηλότερο συνολικό σκορ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μυλωνάς κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο επειδή, παρότι ισοβάθμησε σε hits με τον Σουηδό Sven Lundquist, είχε υψηλότερο σύνολο πόντων από εκείνον (ο Lundquist είχε επίσης 60 hits και 558 points, αλλά ο Μυλωνάς κατετάγη δεύτερος, στον αριθμό των κεντρικών δεκάρων).

Στο ομαδικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και η αποκλειστική μέτρηση ήταν τα Hits που πέτυχαν οι αθλητές των χωρών.

Οι σκοπευτές έριξαν ΜΙΑ φορά μόνο και οι επιδόσεις τους πιάνονταν και για το ατομικό και για το ομαδικό.

Κατά συνέπεια τα 60 hits του Μυλωνά ήταν ισοφάριση Παγκοσμίου ρεκόρ και σε αυτή τη διοργάνωση το πέτυχαν σίγουρα άλλοι 4 σκοπευτές από Αργεντινή (Βαελιέντε), Σουηδία (Λούντκουιστ), Ιταλία και Φινλανδία.

Η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό πιστολιού ταχείας βολής 25 μέτρων του 1947, με τη συνολική βαθμολογία να προέρχεται από την άθροιση των επιδόσεων των τεσσάρων μελών της ομάδας της με 236 hits.

Επομένως, τουλάχιστον τέσσερις αθλητές είχαν 60 hits (αφού η Ιταλία και η Φινλανδία είχαν 239 και 237 hits αντίστοιχα στις ομάδες, που σημαίνει ότι κάποιοι από τους αθλητές τους είχαν επίσης 60 hits, αλλά με χαμηλότερη βαθμολογία

Πάντα η αλλαγή των κανονισμών, σε όλα τα σπορ, για κάποιους έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και για άλλους όχι.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στο www.pao1908.com ο  Γιώργος Λιβέρης που έζησε, παρακολούθησε και μελέτησε τα δεδομένα εκείνης της εποχής στη σκοποβολή.

Ο ίδιος ανέφερε «Εκείνη η διοργάνωση του 1947 ήταν σημαδιακή για τη σκοποβολή και έγιναν αρκετές αλλαγές που είχαν ενδιαφέρον.

Οι συμμετοχές ήταν πολλές ,το ενδιαφέρον παγκόσμιο και έγινα πολλές αλλαγές στους κανονισμούς, στα όπλα και στους στόχους.

Για να το απλοποιήσουμε …μίκρυναν οι στόχοι και το κέντρο ουσιαστικά έγινε πιο μικρό. Παλιά μετρούσαν τα κεντρικά δεκάρια και μετά έκαναν μπαράζ ας πούμε με επανάληψη του μισού αγώνα.

Για να καταλάβουμε τη σκοποβολή της εποχής, μέχρι και τη δεκαετία του ΄30 έριχναν σε ζωντανά περιστέρια με καραμπίνα…Οι στόχοι μίκρυναν σταδιακά 3-4 φορές και οι σκοπευτές του ομαδικού μειώθηκαν από 5 σε 3.

Το 1947 στο Παγκόσμιο έμειναν ίδια τα όπλα και οι σφαίρες των 0.22ωστόσο άλλαξαν οι στόχοι και ο τρόπος μέτρησης.

Το 60/60 hits του Μυλωνά ήταν Παγκόσμιο ρεκόρ (ή ισοφάριση) αν δεν το πέτυχε πρώτος χρονικά όπως αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ ήταν και αυτό που είχε πετύχει ο Μάνθος κάποτε.

Ως τότε λοιπόν το το 60/60 ήταν παγκόσμιο όριο και επίδοση και οριζόταν ως ρεκόρ που επαναλαμβανόταν όταν το πετύχαινε κάποιος.

Τώρα για τον Κώστα Μυλωνά αυτό που οφείλουμε να καταγράψουμε είναι ότι επρόκειτο για έναν πολύ μεγάλο σκοπευτή.

Ήταν ένας πολύ υψηλού επιπέδου πνευματικός αθλητής με κοφτερό μυαλό που ήξερε να ελέγχει τον εαυτό του και αυτό φάνηκε και στην επαγγελματική του καριέρα».

Τα ακριβή  «πράσινα» παγκόσμια ρεκόρ!

Αργότερα στις 9 Δεκεμβρίου 1967 πήρε τη σκυτάλη ο τεράστιος Χρήστος Ιακώβου  στην άρση βαρών που βελτίωσε το παγκόσμιο εφηβικό ρεκόρ της κατηγορίας των 75 κιλών (ήταν 74 κιλά ο ίδιος), στο ντεβελοπέ, με 136.5 κ. στην αίθουσα του Σταδίου «Γ.Καραϊσκάκης» που γινόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το ρεκόρ ως τότε  κατείχε ο Ρώστος Νινάτιεφ με 134 κιλά

Στις 23 Φεβρουαρίου 1968 έγιναν και πάλι αγώνες από την Ελληνική Ομοσπονδία προκειμένου να κατοχυρωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Ιακώβου με την παρουσία διεθνών κριτών.

Ο …τόπος γνωστός  και πάλι η αίθουσα του Σταδίου «Γ.Καραϊσκάκης» και ο Κωνσταντινουπολίτης Άτλαντας έσπασε και πάλι …επίσημα πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ του Νινάτιεφ (τα 134κ.) αρχικά με 135 κ.

Το συγκεκριμένο σπάσιμο του παγκόσμιου ρεκόρ του έδωσε το δικαίωμα να έχει άλλη μία προσπάθεια και έσπασε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε πλέον ο ίδιος, αυτή τη φορά με 136.5 κιλά.  Έτσι έμεινε στο πάνθεον της πράσινης ιστορίας με δύο παγκόσμια ρεκόρ εκείνη την ημέρα στο Φάληρο.

Στις 9 Απριλίου 1968 ο Ιακώβου  κατέρριψε στο Λονδίνο  το παγκόσμιο εφηβικό ρεκόρ στο ντεβελοπέ με 139 κ.  σε αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Συνολικά λοιπόν ο Χρήστος Ιακώβου κατάφερε να σπάσει το Παγκόσμιο ρεκόρ 3 φορές .

Κατόπιν στις 24 Οκτωβρίου 1970, στο τότε Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο αθλητής του Παναθηναϊκού  Χρήστος Παπανικολάου  έγραψε ιστορία και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ πηδώντας 5 μέτρα και 49 εκατοστά.  Ήταν μια ιστορική επίδοση για τον Ελληνικό αθλητισμό και τότε ο Παπανικολάου συνέτριψε το 5.46μ. του Ανατολικογερμανού Βόλφγκανγκ Νόρτβιγκ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ήταν η σειρά του δρομέα του «τριφυλλιού» Άρη Καραγεώργου να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000μ. βάδην εντός σταδίου με 11.31.2 στις 7 Ιουνίου 1979 στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ημερίδα του ΣΕΓΑΣ για την προεθνική ομάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο ρεκόρ που επιτεύχθηκε σε ένα ολυμπιακό αγώνισμα αν και η απόσταση του είναι μη ολυμπιακή.

Στις 7 Νοεμβρίου 1979 κατά την διάρκεια του αγώνα Αρκάδια στο Ρέθυμνο σημειώθηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Χρήστο Καραγιώργο με 39.32.2 στον αγώνα 10.000μ. βάδην δημοσίας οδού (εκτός στίβου).

Άμεσα ήρθε και άλλο παγκόσμιο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 23/11/1981 όταν ο Χρήστος και ο Άρης Καραγιώργος έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ στα 7 μίλια  δημοσίας οδού (εκτός στίβου) με χρόνο 47.12.0  σε μια ακόμα σπουδαία κούρσα των Green Brothers που τερμάτισαν ταυτόχρονα όπως συνήθιζαν.

Μάλιστα σε μια ενέργεια πράσινου αλτρουισμού ο Χρήστος έριξε ρυθμό λίγο πριν το τέλος και περίμενε κάποια δευτερόλεπτα τον αδερφό του Άρη, προκειμένου να τερματίσουν μαζί!

Η επόμενη…πράσινη  ισοφάριση  παγκόσμιου ρεκόρ επιτεύχθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996 όπου ο αρσιβαρίστας του «τριφυλλιού» Λεωνίδας Σαμπάνης ισοφάρισε το Π.Ρ. στην κατηγορία των 59 κιλών με 305 κιλά στο σύνολο.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998 στο Λάχτι της Φινλανδίας ξαναπέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 147.5 κιλά στο αρασέ στην κατηγορία των 62 κιλών αυτή τη φορά.

Το «πράσινο» παγκόσμιο ρεκόρ στα esports

Στις 30 Ιουλίου 2018 το τμήμα esports του «τριφυλλιού» έγραψε ιστορία και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στο Fortnite το οποίο αναγνωρίστηκε και στο εξωτερικό ως το υψηλότερο σκορ που είχε επιτευχθεί τότε.

Η είδηση της επίδοσης των 56 kills διαδόθηκε γρήγορα στην παγκόσμια gaming κοινότητα και στα μέσα που ασχολούνται με τα eSports. Αναγνωρίστηκε ως το “παγκόσμιο ρεκόρ” με την έννοια της υψηλότερης γνωστής επίδοσης εκείνη τη στιγμή, που είχε καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε επίσημο game mode (Squads).

Συγκεκριμένα το Fortnite Squad κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Faze με 56 Kills (PC) σε ένα game! PAO Death – 11 kills PAO Orochi (Lil Swanton) – 9 kills PAO DoctorPwnz – 16 kills PAO FantasyStar – 20 kills

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορα διεθνή gaming μέσα αναπαρήγαγαν την είδηση, καθώς ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ειδικά για μια ομάδα που δεν ήταν τόσο γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο όσο η FaZe Clan που κατείχε το παγκόσμικ ρεκόρ ως τότε.

Ακόμα και , το Reddit, μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες στον κόσμο, φιλοξένησε αναρτήσεις από χρήστες στο subreddit του Fortnite, που ανέφεραν το “New Squad Kills World Record” από την ομάδα του Παναθηναϊκού (“PAO”). Το Reddit λειτουργεί ως η πλατφόρμα όπου οι gamers από όλο τον κόσμο μοιράζονται και επικυρώνουν τα επιτεύγματά τους.

Αντίστοιχα, το blog Fortnite News αναπαρήγαγε την ίδια είδηση με τίτλο: “New Squad Kills World Record 56 Kills, passing Faze by PAO [PC]”.

Για την ιστορία το «πράσινο» παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε εκ νέου την ίδια χρονιά αργότερα μια Αυστραλιανή ομάδα που πήγε στα 61 kills.

Στην Ελλάδα υπάρχει άλλο ένα Παγκόσμιο ρεκόρ στα esports που το είχε πετύχει το Το 2016, η ελληνική ομάδα Infinite Racing. Ήταν ένα  προσωρινό παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην αυτόματη εκκίνηση του αγώνα (0,942 δευτερόλεπτα), αν και αυτό καταρρίφθηκε λίγο αργότερα από μια άλλη ομάδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, λόγω της φύσης των esports, η αναγνώριση αυτών των ρεκόρ γίνεται εντός της κοινότητας των παικτών και όχι από ομοσπονδίες με τη μορφή που υπάρχει στον κλασικό αθλητισμό.

Τα ρεκόρ που δεν είναι κάτοχος ο Τσικλητήρας…

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ιδρύθηκε (η  IAAF) στις 17 Ιουλίου 1912 και έκτοτε γίνεται η επίσημη καταγραφή των παγκοσμίων ρεκόρ στον κλασσικό αθλητισμό με τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε και σήμερα.

Νωρίτερα υπάρχουν καταγεγραμμένα ρεκόρ με τη μορφή παγκοσμίων από το 1850 ωστόσο υπάρχουν αρκετά λάθη και παρερμηνείες ειδικά από τον τότε ελληνικό αθλητικό χώρο.

Αναφορικά με την ιστορική ομάδα του Πανελληνίου υπάρχει μια παρανόηση και ένα λάθος που αναπαραγόταν από τα ΜΜΕ για δεκαετίες ολόκληρες και είχε να κάνει με τα παγκόσμια ρεκόρ του Κώστα Τσικλητήρα.

Ο άλλοτε γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και αθλητής στίβου του Πανελληνίου ήταν ένας σπουδαίος αθλητής για την εποχή του όχι όμως παγκόσμιος ρέκορντμαν.

Το περίφημο 3, 47  που αναγράφεται συχνά ως παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις  μήκος άνευ φοράς του αθλητή από την Πύλο το 1912 (στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 31/3/1912) είναι μια επίδοση που άγγιξε το παγκόσμιο ρεκόρ του διάσημου Αμερικανού Ρέι Γιούρι που το κατείχε από το 1904 ωστόσο ποτέ δεν τον ισοφάρισε αφού είχε κάνει 3,475. Αυτό που αναφέρεται επιβεβαιώνεται και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο ακόλουθο link

https://www.hoc.gr/en/athletes/tsiklitiras-konstantinos/

Kostas Tsiklitiras was in excellent shape and shortly before in Athens had set a record of 3.47, just behind the world record of 3.475 set by the famous American Ray Ewry, who had left the sport in 1910.

Για μια υποτιθέμενη επίδοση του στα 3.505 στο ίδιο αγώνισμα  πρόκειται για ακόμα ένα λάθος που γράφεται σε ιστοσελίδες, καθώς δεν υπάρχει πουθενά επίσημα  καταγεγραμμένο.

Για το δε υποτιθέμενο παγκόσμιο ρεκόρ του 1,72 που αναφέρεται στο άλμα εις ύψος τον Απρίλιο του 1912, ο Αμερικανός Μάικλ Σουίνι είχε 1.95 από το 1895…

Σε άλλες περιγραφές αναφέρεται ότι τελικά αυτή η επίδοση ήταν τελικά στο ύψος άνευ φοράς ωστόσο δεν υπάρχει κάπου να αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, αφού ακόμα και το επίσημο αρχείο του ΣΕΓΑΣ δεν έχει πουθενά καταγεγραμμένη τέτοια επίδοση του Τσικλητήρα αντιθέτως αναφέρει ότι η καλύτερη του επίδοση είναι στο 1.55μ.

Το πιο πιθανό είναι να έχει υπάρξει σύγχυση με το άλμα σε ύψος και το άλμα σε ύψος άνευ φοράς και να …βαπτίστηκε παγκόσμιο ρεκόρ.

Παρόμοια περίπτωση του Γιώργου Βήχου…

Στο Ελληνικό διαδίκτυο υπάρχει πολλές φορές γραμμένες η εξής πρόταση «24/11/1934 Ο Γιώργος Βήχος, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη σκοποβολή και αθλητής του Παναθηναϊκού, ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ».

Το σίγουρο είναι ότι το 1934 δεν ήταν σε καμία περίπτωση αθλητής του Παναθηναϊκού αλλά του Πανελληνίου και ήρθε πολλά χρόνια αργότερα στον ΠΑΟ μετά τον πόλεμο.

Παράλληλα δεν υπάρχει πουθενά κάποια πηγή που να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο ρεκόρ καθώς δεν αναφέρεται ούτε είδος αγωνίσματος ούτε επίδοση. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος που απλά αναπαράγεται από το ελληνικό διαδίκτυο.

Δεν ήταν Παγκόσμιο του Καραμπάτη

Ένα ακόμα λάθος που…διαιωνίζεται είναι το Παγκόσμιο ρεκόρ του Δημητρού Καραμπάτη  στην ελληνική δισκοβολία που αναφέρεται μια βολή του στα 38.94μ. τον Ιούλιο του 1922.

Υπήρχαν πολλές επίσημες βολές  πάνω από 39μ. ενώ ο Γερμανός Βίλχελμ Ντορ είχε κάνει 43.86 από το 1907.

Τα δεδομένα για Γεωργαντά

Ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ που έχει καταγραφεί ως ελληνικό όμως  δεν συνάδει με την πραγματικότητα είναι αυτό του Νίκου Γεωργαντά στη δισκοβολία.

Υπάρχει μια καταγεγραμμένη ρίψη στα 38.30 το 1902 που αναγράφηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ ωστόσο δεν ισχύει αφού ο Φινλανδός Verner Järvinen είχε 43.88 από το 1901.

 Από κει και πέρα ο Νίκος Γεωργαντάς έχει καταγραφεί ως κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στη λιθοβολία το 1906 με 19.925

Μάλιστα είναι καταγεγραμμένο και από την Ελληνική Ένωση Συμμετασχόντων σε Ο.Α. και ουσιαστικά η παρουσία του αθλήματος στους Μεσοολυμπιακούς αγώνες του 1906 ήταν η πιο…μεγάλη στιγμή του αγωνίσματος.

Αν και η λιθοβολία είναι από τα…αρχαιότερα αθλήματα που διατηρείται ως σήμερα εντούτοις ουδέποτε δεν υπήρξε ολυμπιακό άθλημα και μέχρι και σήμερα ποικίλουν τα χαρακτηριστικά του αθλήματος.

Σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά μεγέθη , αλλού διαφορετικά βάρη με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές σταθερές και δεδομένα.

Όπως και να έχει η λιθοβολία με τα…ελληνικά χαρακτηριστικά παρουσιάστηκε στον παγκόσμιο χάρτη στην διοργάνωση του 1906 και τότε ασχολήθηκαν ενεργά οι χώρες που συμμετείχαν στο αγώνισμα χωρίς ωστόσο να έχει μέλλον σε διεθνές επίπεδο με τις «γαλανόλευκες» προϋποθέσεις.

Έτσι ναι μεν είναι Παγκόσμιο ρεκόρ του Γεωργαντά ουσιαστικά όμως η ελληνική λιθοβολία υπήρξε για ελάχιστο χρονικό διάστημα με τα ίδια δεδομένα στο εξωτερικό.

Η κατάταξη των…Παγκόσμιων Συλλόγων στην Ελλάδα!

Ο Παναθηναϊκός είναι ο κορυφαίος Σύλλογος στην χώρα και στη συγκεκριμένη κατηγορία έχοντας τη μεγαλύτερη πληθώρα κατόχων παγκοσμίων ρεκόρ.

Το «τριφύλλι» έχει πέντε εκπροσώπους στη λίστα των παγκοσμίων ρεκόρ και ακολουθεί ο Πανελλήνιος με τρεις και παρακάτω ο Μίλωνας κλπ.

Η ακόλουθη βαθμολογία είναι με βάση τους κατόχους παγκοσμίων ρεκόρ ανά Σύλλογο και σε παρένθεση είναι ο αριθμός παγκοσμίων ρεκόρ που έχει ο κάθε αθλητής.

1)Παναθηναϊκός: Παπανικολάου, Ιακώβου, Χρ.Καραγιώργος , Α.Καραγιώργος, Ομάδα esports (4μελής), Κώστας Μυλωνάς  και Σαμπάνης

2)Πανελλήνιος: Γεωργαντάς, Κακούσης  Τσακίρη

3)Μίλωνας : Δήμας , Καχιασβίλι

-Βάρδας Χανίων: Μίττας , Χαλκιαδάκης

-Ολυμπιακός : Μανιάνι , Χρήστου

-ΓΣ Κηφισιάς: Καραλής , Μαντζουράνης

4)ΒΑΟ: Λεωνίδης

-Ωρίων Θεσσαλονίκης: Κορακάκη

-ΑΟ Δράμας: Δουβαλίδης

-ΝΟ Χανίων: Τσουρουνάκης

-Ωκεανός: Δρυμωνάκος

-ΓΣ Κέρκυρας: Τσιμίνος

-ΓΣ Τρικάλων: Σακοράφα

-Σπάρτακος Διδυμοτείχου: Γκατσιούδης

-ΑΟ Φιλοθέης: Στεφανίδη

-Παναχαϊκή: Τόφαλος

-Μεσσηνιακός: Δούσης

-ΔΕΗ: Μάνθος Λάμπης

-ΣΟ Ελευσίνας: Ιωάννου

Παγκόσμιες επιδόσεις…

Στην ενδελεχή έρευνα που έγινε οφείλουμε να καταθέσουμε τις καλύτερες παγκόσμιες επιδόσεις Ελλήνων αθλητών-τριών και εγχώριων συλλόγων, κάτι το οποίο είναι όμως εντελώς διαφορετικό από τα Παγκόσμια ρεκόρ.

Οι καλύτερες παγκόσμιες επιδόσεις έρχονται κυρίως στο αγώνισμα της κωπηλασίας (που μας αφορά ως Ελλάδα στα ρεκόρ) που ο καιρός παίζει καθοριστικό παράγοντα και για αυτό τον λόγω η επίσημη παγκόσμια ομοσπονδία κωπηλασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν παγκόσμια ρεκόρ όπως στα άλλα αθλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε αυτή την κατηγορία τα πρωτεία στην Ελλάδα έχει ο ΝΟ Θεσσαλονίκης που μετράει επτά παγκόσμιες επιδόσεις με έξι  διαφορετικούς αθλητές-τριες στην κωπηλασία.

1) ΝΟ Θεσσαλονίκης: Κυρίδου , Μπούρμπου , Κουμπλή, Γκέκα, Εμμανουηλίδη, Πέργουλη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Μπούρμπου-Κυρίδου έχουν κάνει τρία ρεκόρ μαζί και ένα μαζί η ομάδα του ΝΟΘ (τετράδα)

2)ΟΕΑ/ΝΑΒ: Δαλίδου, Κανδαλαρίδης, Σχιζοδήμος, Πολύμερος

3)ΕΝΟΑ: Γιάνναρος, Ασουμανάκη , Νικολαϊδης

-)ΝΟ Καστοριάς : Νάτσιουλα, Αναστασιάδου

-)ΟΘΣ «Λίμνη Καιάφα Ζαχάρως»: Βυμπρανιέτσοβα, Ανδριοπούλου

4)ΝΟ Σαλαμίνας : Ε.Κονσόλας, Γ.Κόνσολας (μαζί ένα ρεκόρ)

5)ΝΟ Ιωαννίνων: Παππάς

-ΝΟ Γιαννιτσών: Φράγκου

-ΝΟ Λήμνου: Μαγδανής

-ΝΟΒΑ : Λιβογιάννης

-ΟΦΘ: Τσανταρλιώτης

-Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης: Γκαϊδατζής

Τα ρεκόρ της κλειστής κωπηλασίας

Το άθλημα της κωπηλασίας κλειστού χώρου είναι ένα από τα αναπτυσσόμενα παγκοσμίως και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει άνθηση.

Μάλιστα πολλές φορές έχουν καταγραφεί και κάποια παγκόσμια ρεκόρ από ελληνικής πλευράς και σταδιακά το σπορ δείχνει ανοδικές τάσεις. Η συγκεκριμένη μηχανή που χρησιμοποιείται για να μετρήσουν τα παγκόσμια ρεκόρ είναι η  Concept2 indoor rower.

Αναλυτικά τα ελληνικά ρεκόρ

AWS : Περάματζη

ΝΟ Μαυροχωρίου: Στεργιάκας

ΣΕΚ Καλαμάτας:Καστρινάκης

ΝΟ Μυτιλήνης: Κοντού

ΝΟ Θεσσαλονίκης: Σάκας

ΣΑΚΑ: Βασιλείου

Όμιλος Ιστιοσανίδας Απαλαγάκης

*Προφανώς σε αυτή την καταγραφή των Παγκοσμίων ρεκόρ δεν έχουν θέση οι Έλληνες-ίδες που είναι κάτοχοι ρεκόρ γκίνες σε κάποια αθλητική μορφή καθώς τα κριτήρια που υπάρχουν είναι διαφορετικά από των αθλημάτων. Π.χ. Γιάννης Κούρος σε αγώνες ημερών, ωρών, Σπάρταθλον κλπ

Το ίδιο ισχύει και για όποιους συλλόγους μπαίνουν στο Γκίνες με δεδομένα που δεν έχουν να κάνουν με τον παγκόσμιο αθλητισμό αλλά με κάποιο εγχώριο επίτευγμα που το κάνουν συνάρτηση με όλες τις χώρες του κόσμου.

NEWSLETTER

Με την εγγραφή σου στο Newsletter μπορείς εύκολα να παρακολουθείς όλα τα νέα και τις εξελίξεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου