Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος και ο Πρόεδρος κ.Παναγιώτης Μαλακατές συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ανόρθωση στη μνήμη του σπουδαίου άλλοτε ποδοσφαιριστή Μίμη Πιερράκου.

Σε μια ξεχωριστή βραδιά με έντονο Παναθηναϊκό χρώμα συμμετείχε χτες ο Σύλλογος μέσω του Προέδρου κ. Παναγιώτη Μαλακατέ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν  ο ΔΡ. Πέτρος Παπαπολυβίου  που είναι αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρόντες επίσης ήταν  ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας ,  ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Γιάννης Παπαμελετίου και ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.Ανδρέας Βύρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, κ. Παναγιώτης Μαλακατές, ξεναγήθηκε στο Μουσείο και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και  άφησε το μήνυμα του στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου κ. Παναγιώτη Μαλακατέ στην εκδήλωση ήταν ο ακόλουθος «Φίλες και φίλοι είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι ανάμεσα σας και ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόσκληση.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ στενούς δεσμούς με την Κύπρο από τα πρώτα χρόνια της ένδοξης πορείας του και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα τον Σύλλογο μας.

Έχουμε πανηγυρίσει ακόμα και τίτλους στη μαρτυρική μας μεγαλόνησο και έχουμε δώσει πολλούς αγώνες σε διαφορετικά αθλήματα και αρκετοί αθλητές και αθλήτριες μας έχουν ζήσει μεγάλες αθλητικές στιγμές εδώ.

Επιπλέον ο κόσμος του Παναθηναϊκού στην Κύπρο είναι συγκλονιστικός ενώ μέσα στον χρόνο υπήρξαν πολλές ομάδες με την ονομασία του Συλλόγου.

Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ οικεία κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Κύπρο.

Για την ιστορική Ανόρθωση έχω να πω ότι είναι ένας από τους συλλόγους που δοξάζει την Κύπρο και εκτός συνόρων και έχουμε δεσμούς και ως ομάδες.

Υπάρχει καταγεγραμμένη μια δημοσκόπηση που αναφέρει ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποστηρίζουν την Ανόρθωση από τις Κυπριακές ομάδες σε ποσοστό 8%.

Γενικά ο Παναθηναϊκός δίνει αγώνες με την Ανόρθωση φιλικούς ή επίσημους από τη δεκαετία του ΄60 και κρατάω και τη φράση από ένα πλακάτ φίλων της Ανόρθωσης που έγραφε «Παναθηναϊκέ αν δεν παίζαμε απέναντι σου θα ήμασταν μαζί σου».

Είναι πάρα πολλά τα ονόματα παικτών που έχουν αγωνιστεί  και δουλέψει στην Ανόρθωση και στον Παναθηναϊκό όπως οι Πάνος Σιάηλος, Πανίκος Ιακώβου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Νίκος Καρούλιας, Νόρντιν Βόοουτερ , Βαγγέλης Μάντζιος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Ντάνιελ Πράνιτς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Σπύρος Ρισβάνης αλλά και να πάμε και στο βόλεϊ που έχουμε τον αγαπημένο μας Θανάση Πρωτοψάλτη που τον έχουμε και φέτος στην ομάδα.

Πάμε όμως και στο κεντρικό πρόσωπο για το οποίο βρισκόμαστε εδώ και δεν είναι άλλο από τον Μίμη Πιερράκο, τον θρυλικό «Μπρακ».

Για την Παναθηναϊκή ιστορία είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και θα βρίσκεται πάντα σε όλες τις πράσινες καρδιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε και πριν μερικά χρόνια Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού με το όνομα του.

Επιγραμματικά απλά θα πω ότι γεννήθηκε στο Γύθειο το 1906 και το 1912 ήρθε με την οικογένεια του στους Αμπελόκηπους. Εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική Ένωση Αμπελοκήπων.

Το 1926 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό και παρέμεινε μέχρι το 1933 και τότε ήρθε στην Ανόρθωση για τρία χρόνια που ήταν παίκτης-προπονητής. Το 1936 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και έμεινε ως το 1940 που τον βρήκε ο πόλεμος.

Λίγο πολύ είναι γνωστή η ιστορία που σκοτώθηκε στη Διποταμιά κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο τη στιγμή που έγραφε ένα γράμμα στον αδερφό του.

Η ψυχή του ηρέμησε περίπου δέκα χρόνια αργότερα όταν το 1950 ο αδερφός του Στέφανος που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού στο παρελθόν έφερε τα οστά του τα οποία τάφηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου με τιμές, σκεπασμένα με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.

Κλείνοντας θα δώσω ένα στοιχείο που ίσως ξέρουν λιγότεροι όπως έλεγε και ο Νίκανας ο ιστορικός φύλακας του γηπέδου της Λεωφόρου έλεγε ότι ήταν ο αθλητής του Παναθηναϊκού που είχε την πιο μελωδική φωνή όταν τραγουδούσε.

Ο λοχίας του ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος έλεγε ότι είχε φωνή «αηδονόλαλη» και όλοι οι φαντάροι μαζεύονταν τα βράδια να τους τραγουδήσει νοσταλγικά τραγούδια».

Αμε΄σως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μαλακατές επισκέφτηκε τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στη Λάρνακα και είχε συνομιλία με τους οργανωμένους οπαδούς του «τριφυλλιού» μέχρι αργά το βράδυ.

Η ψυχή του ηρέμησε περίπου δέκα χρόνια αργότερα όταν το 1950 ο αδερφός του Στέφανος που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού στο παρελθόν έφερε τα οστά του τα οποία τάφηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου με τιμές, σκεπασμένα με τη ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.